מי זכאי לחניית נכה ליד הבית? ואיך מממשים את הזכאות?

מי זכאי לחניית נכה ליד הבית? בעלי תג נכה, המהווים חלק מקבוצות אוכלוסייה מסוימות כמו מקבלי קצבת ניידות או נכי צה"ל זכאים להגיש בקשה לחניית נכה בסמוך למקום מגוריהם. תהליך זה כולל קבלת תג נכה, פנייה לרשות המקומית ומילוי טפסים נדרשים ובסופו של התהליך, הקצאת מקום חניה ייעודי אשר מספק פתרון נגיש לאנשים עם מוגבלויות. צוות עורכי הדיין שלנו יפרט בדיוק את תהליך הבקשה.

מפתח המשפט: "תג נכה הוא תנאי מחייב כדי לקבל בהמשך חניית נכה ליד הבית"

אז מי זכאי לחניית נכה ליד הבית? על פי תקנות התעבורה, מספר קבוצות אוכלוסייה זכאיות באופן אוטומטי לקבלת תג חניה לנכים. ביניהם ניתן למנות מקבלי קצבת ניידות בשיעור 60% ומעלה, נכי צה"ל המוגדרים כבעלי מוגבלות בניידות בדרגה של 60% ומעלה, מקבלי קצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי ברמה של 100% ועוד. ההכרה בזכאות תוגש על ידי הגופים האמונים על אותן קצבאות ישירות למשרד הרישוי, מבלי שהזכאים נדרשים להגיש בקשה נפרדת.

עבור אנשים עם מוגבלויות שאינם נכללים באחת מקבוצות הזכאות האוטומטית, אך עונים על הקריטריונים הרפואיים שנקבעו על ידי משרד הבריאות, יכולים להגיש בקשה לקבלת תג נכה למשרד הרישוי. יש למלא טפסים ייעודיים, בצרוף אישורים רפואיים המעידים על סוג וחומרת המוגבלות. הבקשה תיבדק ע"י ועדה מיוחדת ובמידה ותאושר, יישלח התג בדואר לביתו של מגיש הבקשה.

מי זכאי לחניית נכה ליד הבית? וכיצד מממשים זאת?

לאחר קבלת התג, בעל תו נכה רשאי לפנות לרשות המקומית בבקשה להקצאת מקום חניה ייעודי בסמוך למקום מגוריו. על הבקשה להיות מלווה באישורים רלוונטיים, כגון צילום תעודת זהות עדכנית עם מען מגורים וצילום תג הנכה בתוקף.

ברוב הרשויות המקומיות קיים טופס מקוון באתר האינטרנט, שאותו ניתן למלא ולשלוח בקלות ונוחות מהבית. יש לצרף לבקשה את כל האישורים הנדרשים כקבצים סרוקים. לאחר קבלת האישור, מקום חניה ייעודי יסומן על ידי הרשות בסמיכות לבית המגורים. ניתן גם לשלוח בקשה להקצאת מקום חניה בדואר רגיל, בצירוף האישורים הדרושים. יש לכתב על המעטפה למי היא מיועדת, למשל "לכבוד מחלקת התחבורה, עבור בקשת הקצאת חניית נכה". לאחר קבלת המסמכים והטיפול בהם, תימסר הודעה לפונה כי מקום חניה שמור לו בקרבת ביתו.

ברגע שהתקבלה החלטה חיובית על הקצאת מקום חניה ייעודי, על הזכאי לגשת עם התג הנייד אל אזור החניה שהוקצה לו ולהניח את התג במקום הנראה לעין על השמשה הקדמית של הרכב. מידע נוסף על כך ניתן למצוא באתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות או של משרד התחבורה.

 

מי זכאי לחניית נכה ליד הבית

 

שאלות נפוצות על חניית נכה

  1. איפה מותר ואיפה אסור לחנות עם תו נכה? בעל תג נכה רשאי לחנות במקומות חניה ייעודיים המסומנים בתמרור מתאים ובסימון כחול-לבן על הכביש. בנוסף, מותר לחנות בכל מקום חניה ציבורי ללא הגבלת זמן, גם אם החניה מוגבלת בשעות או בתשלום לשאר כלי הרכב. עם זאת, חל איסור מוחלט על חניה בתחנת אוטובוס, מעבר חציה, שטחי חניה פרטיים או בכל מקום בו החניה אסורה מכוח חוק עזר עירוני או תמרור האוסר על החניה.
  2. מהו אזור חניה ציבורי לנכים? אזור חניה ציבורי לנכים הוא שטח חניה המיועד לשימוש בלעדי של כלי רכב הנושאים תג נכה בתוקף. אזורים אלו מסומנים בשילוט ותמרור מתאים, וכל חניה בהם על ידי רכב ללא תג נכה מהווה עבירה של חניה אסורה, הגוררת אחריה קנס. על פי חוק, רשויות מקומיות ומקומות ציבוריים חייבים להקצות מקומות חניה ייעודיים לנכים בשיעור של 2%-4% מסך מקומות החניה הכללי.
  3. האם מותר לנכה להחנות בחינם בחניונים? לפי תקנות התעבורה, חניונים ציבוריים הפתוחים 24 שעות ביממה מחויבים לאפשר לבעלי תג נכה חניה ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי. יחד עם זאת, חניונים סגורים ופרטיים אינם מחויבים לספק חניה בחינם לנכים ולפעמים אף גובים תשלום מופחת. בכל מקרה, ברוב החניונים הציבוריים והפרטיים כאחד, מוקצים מראש מקומות חניה שמורים לנכים הנושאים תג, בכמות של לפחות 2% מסך מקומות החניה בחניון.

לשאלות נוספות שלא ענינו עליהן במאמר זה, אתם מוזמנים ליציר איתנו קשר בפורטל מפתח המשפט.

עוד מילה על חוק חניה לנכים

זכויותיהם של בעלי תגי נכה מעוגנות בחוק חניה לנכים, שנחקק בשנת 1993. החוק מסדיר את ההטבות וההקלות להן זכאים אנשים עם מוגבלויות בכל הנוגע לחניית רכבם. בין השאר, החוק קובע כי הרשויות המקומיות מחויבות להקצות אזורי חניה ייעודיים לנכים בסמוך למקום מגוריהם, וכן מקומות חניה ייעודיים במוסדות ציבור ובמרכזי קניות. כמו כן, החוק קובע את הקריטריונים והתנאים לקבלת תג נכה. לקבלת מידע משפטי נוסף, היכנסו לפורטל מפתח המשפט.

בנוסף לכך, תקנות מכוח החוק מפרטות את ההוראות והכללים הנוגעים לחניית רכבי נכים, בדגש על התמרור המיוחד והסימון הנדרש במקומות חניה שמורים. חשוב לציין כי החוק גם קובע סנקציות וקנסות לנהגים המחנים שלא כדין במקומות המיועדים לרכבי נכים.

סיכום

מי זכאי לחניית נכה ליד הבית? מדובר בזכות המוענקת לאנשים עם מוגבלויות, אשר עונים על הקריטריונים שנקבעו על ידי הגופים הרלוונטיים. תהליך קבלת חניית נכה מתחיל בהשגת תג נכה וממשיך בבקשה להקצאת מקום חניה ליד הבית. זכויות אלו נועדו להקל על נכים ולספק להם פתרון נגיש בשגרת היום-יום.

נגישות