כל מה שצריך לדעת במקום אחד: הכול על אובדן כושר עבודה

גם במקום סטרילי כפי שעולם ההייטק יודע להציע העובדים יכולים למצוא את עצמם במצב של אובדן כושר עבודה. מה אם כן מגדיר מצב שכזה, כיצד ניתן להגיע לידי כך, לאלו פיצויים הגיוני לצפות, במה הגובה של הפיצויים תלוי ויותר מכל מה רצוי לעשות אם מגיעים לידי אובדן כושר עבודה? מוזמנים פעם אחת ולתמיד להבין במה מדובר, כיצד מוטב להיערך לתרחיש שכזה ואף מה מומלץ לעשות בהקדם הניתן אם מתגלגלים לידי כך? לרשותכם מידע נרחב אודות אובדן כושר עבודה.

אלו תרחישים נכללים תחת ההגדרה אובדן כושר עבודה?

אם נפנה להגדרה, נמצא שאובדן כושר עבודה מתייחס למצב שבו אין אפשרות להמשיך לעבוד במקום העבודה, וזאת בשל שינוי משמעותי במצב הבריאותי. מצב שכזה יכול לחול בשל תאונה או מחלה. כמו כן, המצב נוגע למגוון תרחישים: נוגע למצב שבו ניתן לעבוד בעבודה אחרת, אך לא בזו שפרנסה עד כה. נוגע למצב של פגיעה חלקית בהיקף העבודה. נוגע למצב של פגיעה זמנית, ואף נוגע למצב שכרוך בשינוי תמידי ביכולת להתפרנס. מכאן שהמצב מגוון (ובהתאם גם ההשלכות הכלכליות ואפשרויות התמיכה), ועל כן אם מבקשים להפיק את המרב מהסיטואציה בהחלט כדאי לפנות לעורך דין שמתעסק באובדן כושר עבודה, וזאת על מנת שייצג את המקרה שלכם נאמנה.

המטרה של ביטוח לאומי

ביטוח לאומי מבקש לסייע לכל האוכלוסייה לזכות באיכות חיים. מכאן כאשר מדובר באובדן כושר עבודה ביטוח לאומי מבקש למנוע עד כמה שניתן את הנפילה הכלכלית של כל הבית, ועל כן בין אם מדובר באובדן כושר עבודה קבוע או זמני, זכאים לקבל קצבה חודשית.

 

 

את מי תובעים?

מעבר לעובדה שניתן לתבוע את ביטוח לאומי, חשוב לבחון האם ניתן לקבל סיוע משלים מאפיקים נוספים, למשל מקרן פנסיה או מטעם ביטוח מנהלים, שני אפיקים שלרוב יש לציבור העובדים בתחום ההייטק. שנרחיב? משנת 2008 הוחלט שכל עובד מחויב להפריש מהמשכורת לקרנות הפנסיה. מנקודה זה יש כאלו שמחליטים לפעול מעבר לכך. מחליטים להפריש גם לאפיקים נוספים, למשל לביטוח מנהלים. פה ראוי לדעת שישנה תקרת פיצויים, ויש הבדלים בין הכיסויים השונים, תלוי באופי של ההסכם הנבחר, ועל כן נחדד שאין למהר לחתום טרם בוחנים היטב מה ברגע האמת מקבלים.

כיצד ביטוח לאומי מסייע?

הגעתם למצב של אובדן כושר עובדה? בשלב זה יש לבחון אלו הטבות מגיעות. אם מטעם הביטוח הפרטי בהנחה וקיים אחד, ואם מטעם ביטוח לאומי. בכל הנוגע לביטוח לאומי יש לבחון מהי דרגת ה"אי כושר להתפרנס". בהתאם לאחוזים שנקבעים קובעים איזה אחוז קצבה יינתן. כאן נציין שדרגה אי מושפעת מבדיקה רפואית. כל עוד מקבלים מעל ל-50% זכאים לקבל קצבה. עוד נציין שאם כושר ההשתכרות הצטמצם מעל ל-50% ובמקביל נקבעה דרגת אי מעל ל-60%, הרי שאותו אדם זכאי לקבל מטעם ביטוח לאומי קצבה חודשית. קצבה שנעה בין 1,908 ל-3,321 ש"ח. מעבר לכך, יש משתנים נוספים במשוואה. נהוג לבחון האם יש ילדים בתמונה, האם גרים עם בן/ת הזוג, כמה הם משתכרים וכדומה. לאור כל זאת ניתן להבין שיש לא מעט פרמטרים שמשפיעים רק מצדו של ביטוח לאומי, כך שהכוונה מקצועית הכרחית.

לסיכום

נציין שאם אכן איבדתם את כושר העבודה, חשוב לדעת את מי תובעים ואף כיצד. היו מוכנים לכך שאף גוף לא ימהר להעביר כספים, ואף יסתתר מאחורי שורה של סעיפים. ייתכן שייטענו שהפיצוי אינו כולו מכפלת שיעור נכות, ייתכן שייטענו שהמבוטח יכול לעבוד בתפקיד אחר וכדומה. מכאן שאם לא רוצים להרגיש אבודים בים של מונחים לא מוכרים, בהחלט מומלץ ששחקן חיזוק ידאג לאינטרסים שלכם.

נגישות