חיים לצד ה-OCD: האם הפרעה טורדנית כפייתית יכולה לפגוע בקריירה שלנו?

אנשים שעובדים בהייטק ומתמודדים עם הפרעה טורדנית כפייתית, עלולים לחוות מחשבות טורדניות שמובילות לדפוסי פעולה חזרתיים והתנהגויות קומפולסיביות, כמו יצירת טקסים שמפחיתים את החרדה מהמחשבות, אך מפריעים לניהול שגרת חיים. כיצד הפרעה טורדנית כפייתית עשויה להשפיע על העבודה? האם ניתן לטפל בה? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

מהי הפרעה טורדנית כפייתית?

הפרעה טורדנית כפייתית הינה הפרעת חרדה נפשית המתאפיינת במחשבות טורדניות ואובססיביות, המובילות לדפוסי פעולה כפייתיים העלולים לגרום להפרעה בתפקוד או למצוקה במקום העבודה. דפוסי פעולה אלה נקראים טקסים, ומטרתם להפחית את תחושת החרדה מהמחשבות הטורדניות. הטקסים יכולים להיות מגוונים,  כמו שטיפת ידיים כל שעה, ספירה של פריטים, לבדוק מספר פעמים שהדלת נעולה וכו'. התמודדות עם OCD יכולה להיות מאתגרת, אך עם הטיפול המתאים ועבודה עצמית ניתן לחיות לצד ההפרעה.

מה ההשלכות של הפרעה טורדנית כפייתית בפן התעסוקתי?

הפרעה טורדנית כפייתית משפיעה על איכות החיים, בין היתר גם על ההתנהלות במקום העבודה. אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית מתקשים לשמור על יחסים טובים ולתפקד כראוי, וכפועל יוצא מכך מתקשים לשמור על מקום העבודה הקיים או להתקדם בסולם התפקידים במקום העבודה. כמו כן, החשש משיתוף של ההתמודדות עם ההפרעה בקרב עמיתים לעבודה או המנהל נובע מהפחד מריחוק חברתי וגורם לתחושות אשמה ובושה. אנשים המתמודדים עם הפרעה זו ככל הנראה יחוו אתגרים בתחום המקצועי, אך בעזרת הטיפול הנכון והמותאם ניתן להתגבר על אתגרים אלה.

 

 

דרכי טיפול אפשריים בהפרעה טורדנית כפייתית

לעיתים אדם יחוש רק תסמין אחד ויוכל להתמודד איתו, אך כאשר התסמינים מופיעים בתדירות ובעוצמה גבוהות ומפריעות לתפקוד היומיומי, ליצירת קשרים בין-אישיים או במערכות יחסים, יש לגשת לאבחון מקצועי אצל פסיכיאטר. לאחר קבלת האבחון, ניתן להתאים את הטיפול המדויק והמיטיב ביותר ולהקל על התסמינים באמצעות טיפול תרופתי וטיפול רגשי:

  • טיפול תרופתי – מתבסס על תרופות נגד דיכאון שמאזנות את רמות הסרוטונין המופרש מהמוח בעקבות ההפרעה.
  • טיפול רגשי – מתבסס על טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שנועד ללמד את המטופל כיצד להתמודד עם המחשבות הטורדניות והטקסים המאפיינים את ההפרעה.

יש הטוענים כי תוספי תזונה מסוימים עשויים להקל על התסמינים של הפרעה טורדנית כפייתית, אך מומלץ לפעול לפי הגורם הרפואי המוסמך.

מה הזכויות של אדם המתמודד עם הפרעה טורדנית כפייתית?

המחשבות הטורדניות בקרב המתמודדים עם ההפרעה לרוב גורמות להפרעה בשגרת החיים, קושי במציאת מקום עבודה או שמירה על מקום העבודה הקיים. אם אדם לא יכול לעבוד עקב הפרעה נפשית, הוא זכאי להגיש בקשה לקצבת נכות מביטוח לאומי. סכום הקצבה נקבע לפי דרגת הנכות ודרגת אי-כושר ההשתכרות הנקבעים בוועדה רפואית, כאשר לרוב במקרים של הפרעה טורדנית כפייתית אחוזי הנכות ינועו בין 20%-70%. עם ההכרה בביטוח לאומי מגיעות הטבות נוספות, כמו הנחה בתשלומי החשמל והארנונה, סיוע בשכר דירה ועוד.

לסיכום

הפרעה טורדנית כפייתית היא הפרעה נפשית הגורמת מחשבות טורדניות והתנהגויות קומפולסיביות ועלולה לגרום לירידה באיכות החיים. מבחינה מקצועית, אנשים המתמודדים עם ההפרעה יתקשו לעבוד בצורה יעילה ועלולים לחוות קושי במציאת מקום עבודה או שמירה על מקום העבודה הקיים, אך בעזרת שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול רגשי והרבה מוטיבציה אפשר לחיות עם ההפרעה לצד שגרת החיים החיונית.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות