הוצאת קבלה באיחור היא עבירה שלא הרבה מודעים אליה. בין אם אתם בעלי עסק או רק עובדים שכירים בעסק כלשהו, חשוב שתהיו מודעים לחשיבות שיש לקבלות גם בעיני הלקוחות ובעיקר בעיני רשויות המס של המדינה. כדי להבין טוב יותר את הצורך בקבלות רשמיות ובהעתקים מסודרים שלהן, הבאנו מהידע שיש לנו בעריכת דין לתוך ההסברים שלפניכם.
מהי קבלה ומתי צריך להוציא אותה?
ההבדל בין קבלה לחשבונית מס
קבלה היא מסמך המעיד על תשלום שהתקבל עבור מוצר או שירות. בעוד שחשבונית מס משמשת כאסמכתא להוצאת כספים, קבלה מהווה אישור לכספים שהתקבלו. חשוב להבין את ההבדל ביניהן – חשבונית מס כוללת פרטים נוספים כמו פירוט המוצרים או השירותים שסופקו ושיעורי המע"מ, בעוד שקבלה היא מסמך פשוט יותר המציין את סכום התשלום שהתקבל.
כל עסק הפועל בישראל מחויב להוציא קבלה עבור תשלום שקיבל. זהו אחד הכלים החשובים לשמירה על ניהול תקין של ספרי החשבונות, ואף מהווה מסמך נדרש לצורך הוכחת הכנסות בפני רשויות המס. הוצאת קבלה היא חלק בלתי נפרד מהניהול הפיננסי של העסק, ומשרת הן את בעל העסק והן את הלקוח המבקש אסמכתא על התשלום שנתן. למידע נוסף בנושא, היכנסו אל אתר הפורומים המשפטיים שבו תוכלו ליצור קשר איתנו ועם עורכי דין אחרים בתחום.
חובת הוצאת קבלה על פי החוק
על פי חוק מס ערך מוסף, כל עוסק מורשה מחויב להוציא קבלה עבור תשלום שקיבל תמורת עסקה. החוק קובע כי יש להנפיק את הקבלה בסמוך למועד קבלת התשלום, ולא יאוחר מ-14 יום ממועד זה. כלומר, אם התקבל תשלום במזומן, יש לתת ללקוח קבלה באופן מיידי, ואילו בתשלום המתבצע בהעברה בנקאית או באשראי, ניתן להוציא את הקבלה בתוך שבועיים מיום התשלום.
נוסף לחובה הבסיסית להנפקת קבלות, על העסק לשמור העתק מכל קבלה שהונפקה לתקופה של לפחות 6 שנים. זאת כדי לאפשר ביקורת ומעקב מצד רשויות המס, ולהוכיח את תקינות ניהול הספרים של העסק. אי הוצאת קבלה במועד או אי שמירת עותק ממנה, עלולים לגרור סנקציות כספיות ואף הליכים פליליים במקרים חמורים.
מה קורה אם לא הוצאתי קבלה בזמן?
הסנקציות האפשריות מרשויות המס
איחור בהוצאת קבלה עלול לגרור סנקציות שונות מצד רשויות המס. במקרים של איחור חד פעמי או איחור של מספר ימים בודדים, סביר להניח שהעסק יקבל התראה או דרישה להסדיר את הנושא בהקדם. עם זאת, במקרים חמורים יותר של אי הוצאת קבלות באופן שיטתי או לאורך זמן, רשויות המס עשויות להטיל קנסות כספיים משמעותיים, ואף לפתוח בחקירה פלילית נגד העסק ובעליו.
גובה הקנסות נקבע בהתאם לחומרת ההפרה ומספר החזרות שלה. כך למשל, איחור של עד 15 יום בהוצאת קבלה צפוי לגרור קנס של 180 ש"ח לכל הפרה, בעוד איחור העולה על 30 יום כבר יכול להוביל לקנס של 400 ש"ח. קנסות אלו מצטברים, כך שעסק המאחר דרך קבע בהנפקת קבלות עלול למצוא את עצמו מול חיוב כספי נכבד. במקרים המחמירים, אי הוצאת קבלות באופן עקבי ומכוון אף עלול להיחשב כעבירה פלילית של השמטת הכנסות וניהול ספרים כוזבים, שהעונש בגינה כולל קנסות של עשרות אלפי שקלים וחודשי מאסר.
השלכות מס של איחור בהוצאת קבלה
מלבד הסנקציות הישירות מצד רשויות המס, לאיחור בהוצאת קבלות עשויות להיות גם השפעות על חבות המס של העסק. הוצאת קבלה במועד מהווה הוכחה לקבלת הכנסה עבור העסק במועד העסקה. אם קבלה לא מונפקת באופן מיידי, עשוי להיווצר פער בין מועד ההכנסה בפועל לבין המועד שבו היא מוצגת בספרים, מה שמקשה על רשויות המס לאמת את ההכנסות המדווחות.
בעסקים עם מחזור גבוה, איחור בהוצאת קבלות לאורך זמן עלול ליצור עיוותים משמעותיים בדיווח ההכנסות השנתי, ואף לגרום לחשד כי העסק מנסה להסתיר או לדחות הכנסות. תוצאה אפשרית של מצב כזה היא דרישה מצד מס הכנסה לייחס את ההכנסות לתקופת המס המוקדמת יותר, ולחייב את העסק במס רטרואקטיבי בצירוף הפרשי הצמדה וריבית. מצב זה עלול להטיל עומס כלכלי ניכר על העסק, ולהקשות על ניהול תזרים המזומנים השוטף שלו.
אתר הפורומים המשפטיים: "גם אם כבר הוצאת קבלה באיחור, יש באפשרותך להסדיר זאת באופן די פשוט"
פנייה מרצון לרשויות המס
אם נוצר מצב של איחור בהוצאת קבלות, הצעד הראשון הוא לפנות באופן יזום לרשויות המס ולדווח על הבעיה. פנייה מוקדמת ושקופה תסייע להפגין את רצונו הטוב של העסק להסדיר את הנושא, ועשויה להקל על הסנקציות שיינקטו נגד העסק. בפנייה זו יש לפרט את היקף האיחורים, הסיבות להיווצרותם והצעדים שבכוונת העסק לנקוט על מנת להסדיר את הדיווחים ולהימנע מהישנות הבעיה בעתיד. אנחנו יכולים לעזור לכם לפנות אל רשויות המס להסדרת החובות. פנו אלינו באתר הפורומים המשפטיים ונתחיל את התהליך.
במסגרת הפנייה לרשויות, אפשר לבקש הסדר תשלומים או פריסה של הקנסות הצפויים, בהתאם למצבו הפיננסי של העסק. רשויות המס מפעילות שיקול דעת בכל מקרה לגופו, ובמקרים המתאימים מוכנות להתחשב בנסיבות מקלות כמו קשיים עסקיים חריגים, בעיות רפואיות של בעלי העסק וכדומה. ההמלצה היא להיעזר בשירותיו של רו"ח או יועץ מס המנוסה בהסדרי תשלומים אל מול הרשויות, כדי לגבש את הפנייה האופטימלית ולמקסם את הסיכויים להסדר מיטבי מבחינת העסק.
תיקון רטרואקטיבי של ספרי הנהלת חשבונות
במקביל לפנייה לרשויות, על העסק לפעול במהירות לתיקון הליקויים בספרי הנהלת החשבונות שלו. הדבר כרוך בהנפקת כל הקבלות שהוחסרו, והזנת נתוניהן למערכת הנהלת החשבונות בצורה מסודרת כך שישקפו את התנועות הפיננסיות בפועל. במקרים שבהם הפער בין המצב בפועל לרישום בספרים הוא גדול, ייתכן צורך בביצוע הליך של הנהלת חשבונות מחדש, תוך בדיקה פרטנית של כל מסמכי העסק ותיעוד מלא של הכנסותיו והוצאותיו. אם אתם מתקשים בצמצום הפער, פנו אלינו דרך אתר הפורומים המשפטיים ונסייע לכם.
חשוב לזכור כי תיקון ספרי החשבונות הוא הכרחי גם לצורך המשך פעילות עסקית תקינה. ספרים לא מעודכנים מהווים בסיס לקבלת החלטות שגויות, שכן אינם משקפים נכונה את מצב ההכנסות וההוצאות של העסק. כמו כן, ליקויים מהותיים בספרים מונעים מהעסק גישה למימון בנקאי ופוגעים באמינות הדוחות הכספיים המוצגים בפני משקיעים פוטנציאליים. לכן תיקון הספרים אינו רק הכרח מול רשויות המס, אלא גם צעד חיוני לבריאות העסק בראייה ארוכת טווח.
לסיכום
הוצאת קבלה במועד היא אחת מאבני היסוד של ניהול פיננסי תקין בעסק. איחור בהנפקת קבלות עלול לגרור קנסות, עיוותים בדיווח המס ופגיעה באמינות העסק. השימוש בטכנולוגיה לצד חיזוק המשמעת הארגונית, יכולים למנוע מראש הישנות של איחורים ולהבטיח עמידה בכל הוראות הדין בנושא. כדאי לכל עסק להשקיע את המשאבים הנדרשים בתחום זה, ולראות בו נדבך מרכזי באסטרטגיית הניהול הפיננסי של הארגון. לכל שאלה ותהייה בנושא – פנו אלינו באתר הפורומים המשפטיים.